Denne ich konzumujeme, náš jedálny lístok si bez nich iba sotva dokážeme predstaviť. To, koľko sa našich obľúbených zemiakov urodí, nás zaujíma každý rok. Na ich úrodu vplývajú počasie i celkové podmienky. Od tých v domácnostiach sme počuli zväčša slová chvály. Také pekné a veľké zemiaky vraj mnohí dávno nemali. Sledovania odborníkov však hovoria o menej vydarenej sezóne, ktorú poznačilo najmä sucho.
SPIŠSKÝ REGIÓN. O zemiakoch sa medzi Slovákmi hovorilo ako o druhom chlebe. Podľa odborníka to však už dávnejšie neplatí.
Na stôl sa nám vraj dostávajú stále viac potraviny, ktoré sú netypické pre naše podnebie. Zo supermarketov i cez rôzne reklamy nám postupne menia jedálny lístok.
V Kežmarku bolo na roliach rušno
Zvuk traktorov, vôňa zeminy, zašpinené ruky. Asi každý si spomína na zemiakové brigády a zaslúženú bryndzovú nátierku natretú na chlebe po náročnej práci.
Mnoho ľudí sobotné, i keď z rána daždivé počasie vytiahlo na role, kde bolo treba vyzbierať plody zeme.
V Kežmarku pod Hydinárňami v sobotu na roli tvrdo makala aj rodina Biesovcov z Kežmarku. Úrodu si pochvaľovali.
„Mali sme pomerne dobrú úrodu, máme iba päť riadkov, no vyzbierať sa nám podarilo niečo okolo tridsať vriec,“ povedala nám Darina Biesová.
Aj keď niekomu by sa to mohlo zdať málo, rodinka bola spokojná. Ako každý rok, aj teraz si privolali aj pomocníkov. Zbierali malí aj veľkí.
O úrodu strach nemali
O to, že by úroda bola nejako ohrozená počasím, sa nebáli. Roľu majú situovanú na rovine, čo znamená, že akákoľvek voda sa im tam zachytí a dokáže sa udržať pomerne dlho.
„Viac o úrode sa však ukáže až pri preberaní zemiakov, určite budú niektoré poškodené hlodavcami a podobne, ale sme spokojní.“
Ich syn Dávid Bies je veľký gazda, jazdí na traktore. Chodí pomáhať so zberom úrody aj susedom. Ako nám povedala jeho mama, tí však majú svoju roľu v doline a vo vreciach tento rok mali prevažne veľké zemiaky.
„Aj keď to vyzerá dobre, to nie je najlepšia situácia, bedákali nad tým, pretože majú strach, či budú mať tento rok vôbec čo sadiť,“ povedala Darina.
Druhý chlieb
Michal Mikolaj z obce Jamník (okres Spišská Nová Ves) sa spolu so svojou rodinou zaoberá v malom poľnohospodárskou výrobou už desiatky rokov. Na svojom záhumienku pestujú zemiaky a obilniny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš